11/05/2023

Всесвітній день обізнаності про его

11 травня відзначається Всесвітній день обізнаності про его. Його відзначають у всьому світі з 2018 року. Свято започаткувала неприбуткова громадська організація Ego Awareness Movement (Рух обізнаності про его). Дата має конкретну мету - допомогти людям, які страждають від егоїзму.

Фахівці в сфері душевного здоров'я стверджують, що егоїстична поведінка не приносить людині щастя, а якщо вона приносить їй задоволення, то лише короткострокове. 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОБІЗНАНОСТІ ПРО ЕГО? ЩО ТАКЕ «ЕГО»?

Его – це скорочене слово від терміну «егоїзм». Своєю чергою, егоїзм – це стан людини та модель поведінки, яка спрямована на отримання власної вигоди попри те, чого це буде коштувати іншим. Здебільшого, егоїст вчиняє такі вчинки, які приносять йому вигоду, навіть за рахунок його близьких та знайомих. Звісно, егоїзм притаманний всім людям, проте у кожного є свої прояви та ступені розвитку цього стану. Певні люди поводять себе у відношенні до інших тільки як споживачі та іноді виходять за межі моральних норм. Їх і називають егоїстами. Якщо людина зрозуміє, що виною її невдач є саме її поведінка, а не навколишні, вона зможе змінити ситуацію на краще. Треба спонукати егоїста більше думати про інших, про потреби знайомих та незнайомих людей. А також практикувати допомогу навколишнім.

Також егоїзм може призвести до важких наслідків. Егоїсти здатні до жорстоких дій, неадекватної поведінки та до проблематичних відносин з людьми в соціумі. Зазвичай, розум егоїста мислить нездорово. Він сконцентрований на самому собі, що нерідко призводить до конфліктів. До егоїзму відносять такі прояви, як стреси, відчуття переваги над іншою людиною, комплекс неповноцінності, упередження чи дискримінація людей за їхню національну, культурну чи гендерну приналежність, відсутність емпатії. 

ІСТОРІЯ ПОНЯТТЯ ТА ТЕРМІНУ «ЕГОЇЗМ»

Вперше про егоїзм, як про певну поведінки людини, почали розмовляти у період Просвітництва. А слова «его», «егоїзм» з’явилися в словнику у 18 столітті у Франції. Французькі філософи того часу навіть створили теорію, яку назвали раціональним егоїзмом. За її засадами в основі моралі кожної людини лежать зрозумілі власні інтереси. Любов до себе, в звичних межах моралі, називали розумним себелюбством.

Егоїзм став об’єктом досліджень в різних галузях знань. Вже в 19 столітті егоїзм стали прирівнювати до індивідуалізму та протиставляти згуртованості та альтруїзму. А вчений-генетик Володимир Павлович Ефроімсон дійшов висновку, що розумне себелюбство передається кожній людині через гени. За його тлумаченням, егоїзм, який притаманний кожній людині, формувався протягом тривалого процесу природного відбору та є наслідком тривалої боротьби за виживання. Водночас боротьба ця не була окремою для кожної особистості, а для групи людей загалом. Тому генетик стверджує, що серед різних людиноподібних видів вижив саме той, де найбільше виявлялися вчинки взаємодопомоги та взаємопідтримки.

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОБІЗНАНОСТІ ПРО ЕГО?

На інтернет сторінці, присвяченій цьому дню, вказано: Справжня причина страждань людини лежить у недостатній обізнаності про її «его» та про те, як воно контролює нашу свідомість. Саме тому дуже важливо, щоб кожен з нас приєднався до святкування цього дня, щоб віднайти его у собі, а також допомогти впоратися з проблемами, викликаними егоїзмом, своїм друзям, близьким та знайомим. Отже, що можна зробити в цей день? 

🌞 Забути про всі свої образи щодо інших.

☎ Зателефонувати до своїх рідних та поцікавитися про їхнє самопочуття, стан справ тощо.

💖Зробити добрий вчинок для знайомих, що потребують допомоги.

🍩Приготувати щось смачне для членів родини.

🎉Зробити подарунок для коханої людини.

💕В жодному разі не сваритися та не дратуватися.

Джерело https://daytoday.ua/